Hubnutí – těžká volba nebo nutnost?

hubnutí u zvířat

Hubnutí domácích mazlíčků může být stejně jako u lidí rozděleno do dvou skupin, a to na cílené hubnutí, které vyžaduje například zdravotní stav zvířete, nebo na hubnutí nežádoucí až patologické. Pojďme si blíže rozebrat skupinu cíleného hubnutí, kde je důvodem především obezita zvířete.

Obezita u zvířat je rozšířený a závažný problém, který má negativní dopady na zdraví a celkovou kvalitu života zvířat. Obezita u psů a koček je způsobena různými faktory, a nejčastější příčiny zahrnují:

  • Nadbytek kalorií: Snad nejčastější příčinou obezity je nadměrný příjem kalorií ve srovnání s energetickým výdejem. To může být důsledek nadměrného krmení, podávání pamlsků nebo nedostatečné fyzické aktivity.
  • Nedostatek pohybu: Nedostatek fyzické aktivity vede k nízkému energetickému výdeji a přispívá k hromadění tuku. Nedostatek pohybu může být způsoben různými faktory, např. právě nadváhou / obezitou a zvíře se tak dostává do „začarovaného kruhu“.
  • Genetika: Některá plemena mají genetickou predispozici k nadváze a obezitě. A právě u nich je důležité kontrolovat příjem a skladbu potravy a nezanedbávat pohyb, aby se minimalizovalo riziko obezity.
  • Stárnutí: S věkem obvykle metabolismus zvířat zpomaluje, a pokud mají majitelé tendenci udržovat stejný příjem potravy, vede to k přebytku kalorií.
  • Výživa a stravovací návyky: Někdy je obezita důsledkem nevyvážené stravy nebo špatných stravovacích návyků, například častého podávání pamlsků a lidských potravin.

Obezita má závažné důsledky u všech psů a koček, kdy zahrnuje celou škálu problémů, a to včetně rizika onemocnění srdce, cukrovky a vzniku artritidy. Prevence obezity je především správná výživa, dostatek pohybu a pravidelné veterinární kontroly.

Druhou skupinou je nadměrné hubnutí a stav podvýživy. Příčiny nadměrného hubnutí u zvířat jsou různorodé a mohou zahrnovat:

  • Zdravotní problémy: Některé zdravotní problémy vedou k nadměrnému hubnutí zvířat. Patří mezi ně infekce, onemocnění trávicího systému, onemocnění štítné žlázy, cukrovka, paraziti a další zdravotní problémy.
  • Nedostatečný příjem kalorií: Nedostatečný příjem potravy nebo nevyvážená strava vedou k nedostatečnému příjmu kalorií, což znamená úbytek hmotnosti.
  • Metabolické problémy: Některá zvířata mohou mít metabolické poruchy, které ovlivňují schopnost těla efektivně využívat živiny z potravy.
  • Stres nebo úzkost: Stres nebo úzkost také ovlivňují chuť k jídlu a příjem potravy u zvířat. V extrémních případech může stres způsobit i úbytek hmotnosti.
  • Zubní problémy: Špatný stav zubů a dutiny ústní je velký problém, který ovlivňuje příjem potravy. Pokud má zvíře bolesti nebo obtíže se žvýkáním, kvůli problémům se zuby, vede to obvykle poklesu příjmu potravy a následně k úbytku hmotnosti.

Pokud některé výše popsané změny sledujte, neváhejte a zkonzultujte stav vašeho mazlíčka s veterinářem. Je třeba si uvědomit, že čím dříve na konzultaci dojdete, tím rychleji problém můžete vyřešit.

Praktický pomocník pro vás může být také zápisník hubnutí kočky nebo psa, kde si můžete pravidelně zaznamenávat změny v hmotnosti. Najdete ho níže na této stránce a nebo v rubrice „Ke stažení“.