Kryochirurgie

Kryochirurgie ve veterinární medicíně je metoda, která využívá extrémně nízkých teplot k léčbě různých kožních onemocnění a problémů u zvířat. Jedná se o typ chirurgického postupu, který využívá tekuté dusíkové chlazení k zničení patologických tkání.

Jedním z hlavních benefitů kryochirurgie je minimální invazivita a rychlé hojení. Díky použití extrémně nízkých teplot je poškození okolních tkání minimalizováno a zotavení je často rychlejší než u tradičních chirurgických postupů.

Hlavní principy kryochirurgie jsou:

Zmrazení tkání: Tekutý dusík se aplikuje na postiženou oblast, což způsobuje extrémní pokles teploty v této oblasti. Tím dochází k rychlému zmrazení tkání.

Kryokoncentrace: Při extrémně nízkých teplotách dochází k tvorbě ledových krystalů uvnitř buněk, což způsobuje dehydrataci a poškození buněčných struktur. To vede k nevratnému poškození patologických tkání.

Apoptóza: Některé buňky mohou být zničeny prostřednictvím procesu nazývaného apoptóza, který je programovanou buněčnou smrtí. Patologické buňky jsou rozpoznány jako poškozené a následně jsou spouštěny mechanismy, které vedou k jejich degradaci.

Imunitní reakce: Kryochirurgický proces může také stimulovat imunitní reakci organismu. Po zničení patologických tkání imunitní systém může reagovat na zbytky těchto tkání, což může vést k dalšímu zničení a odstranění.

Další výhody této léčby

Velmi vhodné pro ošetření starších a starých pacientů: Není potřeba celková narkóza. Vzhledem k tomu, že u většiny pacientů odstraňujeme menší a povrchové útvary není potřeba pacienta pro kryochirurgické ošetření uspávat. Pokud potřebujeme ošetřit například útvar v blízkosti oka, a navíc je pacient nervózní, je možné pacienta mírně sedovat nebo použít lokální anestetikum.

Rychlé hojení: Velkou výhodou také je, že po odstranění patologických tkání dochází k rychlému hojení oblasti, která byla ošetřena kryochirurgií. Extrémně nízké teploty minimalizují krvácení a otoky a podporují rychlé zotavení.

kryochirurgie

Použití kryochirurgie ve veterinární praxi:

  • Odstraňování bradavic a jiných kožních lézí: Podobně jako u nádorů se kryochirurgie používá k odstranění bradavic, cyst a dalších kožních problémů.
  • Odstranění menších povrchových nádorů: Tekutý dusík se aplikuje přímo na nádorové buňky, což způsobuje jejich zničení a odstranění.
  • Léčba lézí: Bývá použita k léčbě různých typů kožních lézí, včetně popálenin nebo traumatických poranění.
  • Odstranění abnormálních tkání: Mimo kožní léze se kryochirurgie využívá i k odstranění abnormálních tkání v různých částech těla.

Kde kryochirurgie není vhodná:

Velké nádory: U velkých nádorů bývá obtížné zajištění úplného zničení patologické tkáně použitím pouze kryochirurgie. V takových případech je nutný kombinovaný přístup s jinými léčebnými metodami, jako je chirurgické odstranění nebo radioterapie.

Nádory, které nejsou na povrchu kůže nebo sliznic: Pokud je nádor umístěn „hluboko“ ve tkáni nebo např. v tělních dutinách, je kryochirurgie nevhodná, protože technologie většiny kryochirurgických přístrojů umožňuje léčbu pouze do 0,5 cm -1 cm do hloubky.

Pacienti s alergiemi nebo citlivostí na extrémní chlad: Někteří pacienti trpí alergiemi nebo citlivostí na extrémní chlad, což může být překážkou pro použití kryochirurgie.

Jak dlouho takový zákrok trvá a je třeba jej opakovat?

Doba trvání kryochirurgického zákroku je značně variabilní v závislosti na velikosti a umístění léze. Samotná aplikace chladu trvá od několika sekund do několika minut v závislosti na potřebné expozici. U menších lézí na povrchu kůže trvá ošetření jen pár minut a může stačit ošetřit jednorázově. Nicméně vždy je potřeba po několika dnech (zpravidla 7-10 dní) zkontrolovat výsledek zákroku a veterinář se rozhodne, zda je potřeba zákrok zopakovat. U některých diagnóz se zákrok opakuje i vícekrát.

Pokud je váš mazlíček v seniorském věku a trápí ho výskyt kožních bradavic nebo slizničních výrůstků, kontaktujte svého veterináře a zeptej se ho na možnost odstranění pomocí kryochirurgie. Je to účinná a bezpečná metoda.